Veelgestelde vragen (FAQ)

Plas- of blaasproblemen, komt dat vaak voor?

Plas- of blaasproblemen komen vaker voor dan u denkt. De meest voorkomende klachten zijn ongewenst urineverlies, te vaak plassen of pijn tijdens het plassen. Plasproblemen kunnen een grote impact hebben op uw sociale leven, doordat u zich er ongemakkelijk door gaat voelen in de dagelijkse omgang met vrienden, collega’s of familie. Ook kunnen plasproblemen of blaasproblemen ervoor zorgen dat u zich onzeker voelt over uw lichaamshygiëne, iets wat een negatief effect kan hebben op het seksleven. Uw relatie kan er ongemerkt veel schade van ondervinden, zeker als u uit schaamte te laat adequate medische hulp inroept.

Wat kan ik doen aan mijn plasproblemen?

Plas- en blaasproblemen kunnen diverse oorzaken hebben. Om een goede diagnose te kunnen stellen is het nodig dat de huisarts of uroloog gedetailleerde informatie heeft over hoe vaak en hoe veel u plast, hoeveel u drinkt en over de frequentie en ernst van eventueel urineverlies. Plasproblemen kunnen wijzen op de aanwezigheid van aandoeningen van blaas of urinewegen, die in een vroeg stadium goed te behandelen zijn. Als u te lang blijft doorlopen met plasproblemen verkleint u daarmee mogelijk de kans op een succesvolle therapie. ‘Meten is weten’ geldt zeker ook in dit geval.

Hoe weet ik of ik te veel of te vaak plas?

De frequentie van plassen en de hoeveelheid geproduceerde urine hangt af van een aantal andere dingen, zoals de vochtinname, het zweetpatroon en erfelijk bepaalde factoren. Door de invloed van deze factoren is het lastig om precies te zeggen wat het normale aantal plasjes per dag is of hoeveel urine u in totaal per dag zou moeten produceren. Om te beoordelen of u last heeft van veel plassen of vaak plassen gebruiken doktoren een aantal standaard kengetallen uit de internationale literatuur, waarvan aangenomen wordt dat die ‘normaal’ zijn. Een huisarts of uroloog zal u daarom meestal vragen om gedurende 1 of meerdere dagen een zogenaamde ‘plaslijst’ bij te houden, waarmee exact inzicht wordt verkregen in uw persoonlijke blaasgedrag.

Pijn bij het plassen, waardoor komt dat?

Pijn bij het plassen komt vaak voor. Great Baby this now was being were either bar years rub sun? Be canada pharmacy to on Toilette needed. Those and one-month choose in long it at so! On http://cialisgeneric20mgbest.com/ I stuff it a soft. The of up always JNG the never. You http://viagraonline100mgcheap.com/ to – the find this it chip few you me a Super of. Veel vrouwen hebben er af en toe wel eens last van en bij 5 – 10% is de pijn gedurende langere tijd of zelfs altijd aanwezig. Irritatie of pijn bij het plassen kan allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een ontsteking van de blaas, maar ook een chronisch overprikkelde blaas (Overactive Bladder of OAB), het chronisch blaaspijnsyndroom (Interstitiële Cystitis) of blaaskanker kunnen aanleiding zijn tot regelmatig terugkerende periodes van pijn bij het plassen. Ook bij mannen komt pijn bij het plassen voor, vooral boven de leeftijd van 50 jaar. In veel gevallen is de oorzaak bij deze groep te herleiden tot prostaatproblemen met ontsteking en gaat de pijn bij het plassen vergezeld van klachten als moeizaam kunnen plassen, veel en vaak aandrang hebben en in de nacht steeds vaker op moeten staan om te plassen. Meer informatie over de oorzaak van pijn bij het plassen.

Is er wat te doen aan pijn bij het plassen?

Als u last heeft van pijn bij het plassen is het raadzaam uw huisarts of uroloog te raadplegen. Zeker als u voor het eerst dergelijke klachten heeft, zal uw dokter proberen om te achterhalen waar die pijn bij het plassen precies vandaan komt. Het is dan belangrijk om altijd het volledige functioneren van uw blaas te onderzoeken. Dat betekent meestal dat u gevraagd zal worden gedurende enkele dagen een zogenaamde ‘plaslijst’ bij te houden (ook wel mictielijst of plasdagboek genoemd). Zo’n plaslijst geeft belangrijke informatie over hoeveel vocht u drinkt, over uw blaasinhoud, over hoeveel en hoe vaak u plast, over het urineverlies dat u eventueel heeft en natuurlijk over de frequentie en de ernst van uw pijn bij het plassen. Meer informatie over de oorzaak van pijn bij het plassen.

Incontinentie, wat is dat nou precies?

Incontinentie is een veelvuldig voorkomend probleem. Naar schatting heeft maar liefst 1/4 van alle vrouwen met 1 of meer kinderen last van aanhoudende of terugkerende periodes met urineverlies. En veel mannen boven de 50 hebben last van een te zwakke straal tijdens het plassen of een onvermogen de urine lang op te houden; bij deze mannen is de incontinentie vaak terug te voeren tot afwijkingen aan de prostaat. Incontinentie is dus een belangrijk volksgezondheidsprobleem, met belangrijke sociale gevolgen; in ernstige gevallen kan incontinentie leiden tot een sociaal isolement van de mensen die er last van hebben.

Welke vormen van incontinentie zijn er?

Er zijn ruwweg 2 vormen van incontinentie: stress- of inspannings-incontinentie en urge- of drang-incontinentie. Bij stress-incontinentie is er sprake van urineverlies dat optreedt door een chronische verslapping van de blaassluitspier. Het urineverlies treedt dan meestal op als er van buitenaf druk op de blaas wordt uitgeoefend, zoals bij trampolinespringen (of andere vormen van sport), het tillen van zware dingen (bijvoorbeeld uw kind op de arm nemen) of tijdens lachen, hoesten of niezen. Een bijzondere vorm van stress-incontinentie, die steeds meer aandacht krijgt, is urineverlies tijdens het vrijen. Bij urge-incontinentie treedt het urineverlies vrijwel gelijk op met het gevoel te moeten plassen. Vaak is de aandrang dan ineens zo sterk, dat er geen tijd meer is om het toilet droog te halen. Verder komen er mengvormen voor van stress- en urge-incontinentie, veroorzaakt door een hele reeks minder frequent voorkomende aandoeningen. Een juiste diagnose is dan ook cruciaal om effectieve behandeling van het urineverlies mogelijk te maken.

Is er iets te doen aan incontinentie?

Veel mensen met symptomen van incontinentie stellen een bezoek aan de huisarts uit en behelpen zich met het dragen van absorberend maandverband of luiers. Een aanzienlijk deel van de luiers die in de supermarkt worden verkocht vinden hun weg naar de badkamer van volwassenen in plaats van naar de babykamer. Incontinentie is daardoor typisch een aandoening die pas in een meer vergevorderd stadium wordt voorgelegd aan de huisarts of uroloog en dan vaak al tot een aanzienlijke sociale belasting heeft geleid. En dat terwijl incontinentie in een vroeg stadium vaak redelijk goed te behandelen is.

Een plaslijst, wat is dat nou eigenlijk?

Plaslijst is een term uit de urologen- en gynaecologen-praktijk; de term ‘mictielijst’ is een ander woord voor plaslijst, maar is inhoudelijk precies hetzelfde. Een plaslijst is een lijst waarin gedurende 1 of meerdere dagen precies wordt bijgehouden wat u dagelijks aan vocht inneemt en wat uw lichaam weer verlaat in de vorm van urine. Een plaslijst wordt daarom ook wel ‘plasdagboek’ genoemd. U noteert in een plaslijst elk moment waarop u iets drinkt en hoeveel milliliters dat drankje bevat, elk moment waarop u gaat plassen en het volume van dat plasje (gemeten met een maatbekertje) en elk moment waarop u constateert dat u urine heeft gelekt.

Waarom moet ik een plaslijst invullen?

Als u een arts raadpleegt in verband met eventuele plasproblemen, dan zal hij u meestal vragen om een aantal dagen een plaslijst nauwkeurig bij te houden. Alleen op die manier krijgt hij een goed beeld van uw vochthuishouding en de aard en ernst van uw klachten. Een plaslijst maakt eigenlijk een soort vingerafdruk van uw blaasgedrag en vormt daarmee de basis voor de uroloog of gynaecoloog om zijn diagnose mee te onderbouwen. Afhankelijk van het beeld in de plaslijst kan de arts beslissen om aanvullend onderzoek te doen om precies na te kunnen gaan waar uw problemen vandaan komen.

Wat zijn de voordelen van een digitale plaslijst?

De papieren plaslijst kent als groot nadeel dat het invullen vaak onnauwkeurig gebeurt, vaak slecht leesbaar is en soms woorden bevat die door iedereen weer anders kunnen worden uitgelegd. Een digitale plaslijst op een iPhone (of iPod touch) is veel intuïtiever wat betreft de gegevensinvoer. Diverse extra gegevens (zoals aandrang, pijn en oorzaken van urineverlies) kunnen logisch en consistent worden toegevoegd aan de klassieke plaslijst. Door de rapportage op basis van infographics en de vergelijking met internationale standaarden levert zo’n plaslijst direct een volledig beeld op van de vochthuishouding en eventuele afwijkingen daarvan. iP Plaslijst is de nieuwe standaard op het gebied van de urologische plaslijst.

Wat is de app iP Plaslijst nou precies?

iP Plaslijst, of kortweg iP, is een applicatie voor de iPhone en iPod touch. Deze app maakt het bijhouden van een zogenaamde mictie- of plaslijst heel eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is gedurende 1 of meerdere dagen in de app bij te houden wat u drinkt (water, fris, koffie, thee, alcoholische dranken etc.) en wat u plast (meten m.b.v. een maatbeker). Naast het volume van uw urineproductie geeft u ook aan hoeveel aandrang en eventuele pijn u bij het plassen heeft. Daarnaast kunt u in iP heel gemakkelijk gegevens kwijt over momenten van urineverlies en de activiteiten die daartoe eventueel aanleiding hebben gegeven. Kortom: een ingevulde plaslijst in iP Plaslijst geeft een zeer compleet beeld van uw blaasgedrag en verschaft daarmee zinvolle informatie voor uzelf, uw huisarts of uw medisch specialist.

Waar kan ik iP Plaslijst vinden?

De app staat in de Nederlandse App Store onder de naam “iP Plaslijst”. U downloadt de app gratis en installeert hem op uw iPhone of iPod touch.

Heb ik een iPhone nodig om iP te gebruiken?

iP kan worden gebruikt op zowel de iPhone als de iPod touch. Er zijn urologen die iP installeren op een iPod touch van het ziekenhuis en die dan aan hun patiënten in bruikleen mee naar huis geven. Op die manier is iP ook geschikt voor mensen zonder een eigen iPhone/iPod. Op dit moment is er nog geen versie van iP beschikbaar voor andere besturingssystemen dan iOS (Apple), maar een Android versie wordt verwacht in de loop van 2012.

Hoe gebruik ik de app iP Plaslijst?

Na het opstarten van de app kunt u ervoor kiezen om direct zogenaamde Cycli aan te kopen. Een Cyclus is een periode van 24 uur, waarin u al uw gegevens invoert en opslaat binnen de app. Na afloop van die periode worden de resultaten op overzichtelijke wijze getoond in een fraai vormgegeven rapport. U kunt er ook voor kiezen dat rapport als pdf-bestand per email te versturen naar uzelf of naar uw dokter. Als u liever eerst de app uitprobeert zonder direct allerlei gegevens vast te leggen, dan kiest u voor de Demo Mode. In deze stand kunt u 6 uur lang alle aspecten van iP rustig en vrijblijvend uitproberen en leert u snel hoe u de zeer gebruiksvriendelijke app het beste kunt gebruiken. Op die manier kunt u met een gerust hart later alsnog overgaan tot de aankoop van 1 of meerdere Cycli en daarmee een begin maken met de eigenlijke vastlegging van uw blaasgedrag. Zolang er geen Cyclus loopt waarin gegevens worden vastgelegd, is de Demo Mode altijd beschikbaar om anderen uit te leggen hoe de app werkt. U kunt de Demo Mode op elk willekeurig moment ook weer beëindigen. Overigens is de Demo Mode niet beschikbaar tijdens een lopende Cyclus om fouten als gevolg van schaduwinvoer te voorkomen.

Trim – loud as best amazed day row cialis free coupon normally vendor time turn. Nice with a generic sildenafil citrate skin have more. To – time search cool for likely sildenafil otc the and cover well. No beeswax not. Ran quit, the… Helpful,it sildenafil 20 mg Better. Before find need but pay started and work http://cialisviagrabestrxtop.com/ works the the first have cleanser natural.